Onze familieboom heeft diepe wortels. Al vele generaties woont en werkt ze in hetzelfde dorp, dezelfde straat, op hetzelfde stuk grond. Daar vervaardigt ze al meer dan 100 jaar producten uit hout. Dat is een traditie die wij met trots proberen voort te zetten en die ons steeds weer inspireert bij het maken van producten. Zoals onze (voor-)ouders voor ons deden, willen ook wij blijven bouwen aan een betere toekomst voor de volgende generatie.

Duurzaamheid gaat dan ook over de wereld van morgen en hoe we die vandaag doorgeven. Daarom kijken we naar de grondstoffen die we gebruiken en hoe die ontgonnen worden. Naar de volledige levenscyclus van ons product en hoe we die kunnen verlengen. Naar de manier waarop ons product het gedrag van de gebruiker beïnvloedt. Kortom, naar de totale impact die wij als bedrijf hebben op onze leefwereld.

Looking up in a bamboo forest.

Bamboe als duurzame basis

Al van het eerste concept van Foote was duidelijk dat we dit product in hout wilden maken. Hout is een warm, hernieuwbaar materiaal, dat een product een unieke uitstraling geeft, een eigen ziel zeg maar. 

Uiteindelijk kozen we voor bamboe. Bamboe krimpt weinig, trekt niet krom en groeit zeer snel. Na het kappen groeit uit hetzelfde wortelstelsel bovendien een nieuwe stam. In combinatie met een snelle groei zorgt dit voor een omlooptijd van slechts 7 jaar in plaats van 30 jaar of langer zoals dat het geval is bij de meeste andere boomsoorten.

Close up of a Foote's top hinge with screw/nut.

Screw don't glue

Hoewel verlijmen vaak de simpelste en goedkoopste manier is om een verbinding van onderdelen tot stand te brengen, is het verbreken ervan nadien meestal erg moeilijk. Een schroefverbinding is daarom een betere optie, die is namelijk gemakkelijk terug los te maken.

Daardoor kunnen we het product demonteren en repareren of upgraden. Op die manier verlengen we niet enkel de levensduur van Foote, ook vergemakkelijken we de recyclage van de verschillende materialen. De volledige levenscyclus van Foote wordt zo dus positief beïnvloed.

Foote connected to a Samsung phone using Dex-mode.

Vervang enkel het nodige

Een laptop integreert verschillende apparaten: een computer, een scherm, een toetsenbord en een muis. Dat zorgt ervoor dat een laptop makkelijker om mee te nemen is. Maar hoe vaak wordt een volledige laptop vervangen omdat één onderdeel ervan defect of verouderd is?

Gebruik je echter Foote gecombineerd met een smartphone, muis en toetsenbord, dan creëer je een modulair systeem. Zo hoef je enkel dat ene onderdeel te vervangen en verklein je de elektronische afvalberg.

Blueprint of a house.

Benut de beschikbare ruimte optimaal

Door Foote kunnen ruimtes meer dan één functie hebben. Tover de keuken om in een werkplaats, verander een vergaderzaal in een kantoor ...  


Een ruimte minder betekent dat er geen nood is aan materialen om deze ruimte te bouwen, geen energie om deze ruimte te verwarmen en dat er ruimte overblijft voor andere zaken.

Flowering cherry threes in Haspengouw.

Lokale productie

Lokale productie kan een belangrijke rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid. Een mens staat niet los van zijn eigen leefomgeving, die hou je dus graag in ere. Door Foote te produceren op de plaats waar wijzelf, onze familie en onze vrienden leven, dwingen we onszelf stil te staan bij de duurzaamheid van onze activiteiten. Wij zijn immers van mening dat wat we niet in onze eigen buurt willen doen, we ook niet in die van een ander mogen doen.